“Türkan Şoray” galaya çelenk gönderip filme destek olmuş.
”Ayten Gökçer” – “Hürmüz’ü maskara etmişler” demiş.
‘Yedi Kocalı Hürmüz’ rolünü daha önce canlandıran oyuncuların farklı tepkilerini görünce “filmi mutlaka görüp kendi yorumumu yapmalıyım” diyerek bir Çarşamba günü, Cevahir AVM Megaplex Sinemalarının halk gününü fırsat bildim.
Zamanla kült bir esere dönüşen Yedi Kocalı Hürmüz yıllar içinde farklı bakış açılarıyla sinema ve tiyatroda bize ulaşırken son olarak Ezel Akay tarafından yeniden yorumlanmış. Tamamı stüdyo içinde çekilen Yedi Kocalı Hürmüz çok özenli bir dekor, kostüm, dil ve kaliteyle karşımıza çıkıyor.
Suna Pekuysal, Türkan Şoray, Ayten Gökçer, Oya Başar’ın farklı dönemlerdeki oyunculuklarıyla izlediğimiz Sadık Şendil eseri Yedi Kocalı Hürmüz’ün öyküsünü hepimiz biliyoruz aslında; İstanbul Taşkasap’ta yaşayan Hürmüz, değişik mesleklerden altı kişiyle hiçbir yasal yanı olmadan evlenmiştir. Her kocasını haftanın bir günü ağırlamakta, gönüllerini hoş etmekte, onlardan hediyeler almakta ve ekonomik sorunlarını çözmektedir. Ancak onun gönlü yakışıklı doktordadır. Doktoru bir şekilde elde etmek ve diğer kocalarından kurtulmak isteyen Hürmüz’ü ve doktoru gülünç ve karmaşık olaylar beklemektedir. Konusu itibariyle yazıldığı dönemde patırtılara neden olmuş, Osmanlı dönemi kadınlarını ahlaksız ve küçük gösterdiği iddialarıyla uzunca süre konuşulmuş…
Yüzeydeki hikayesiyle gayet eğlenceli olan öykünün altında politik duruşu da gözden kaçmamalı. Anlattığı dönemde erkeğe dört kadınla evlenmesine izin verilirken, fettan bir kadının toplum içinde kurnazlık yaparak hayatta kalma mücadelesini anlatan hikayesiyle; yalnız yaşayan bir kadının canının istediği erkekle, kendi istediği yönde yaşadığı maceraları anlatmak, oldukça anarşist ve takdiri hak eden bir çaba. Filmin günümüze uyarlanmış müzikli kısımlarında “it’s raining men” şarkısını anımsatır şekilde “gökten şakır şakır herif yağacak” şarkısıyla hamamda göbek atarak dans eden kadınların şarkıları ve dansları ilgiye değer kadınsı bir protesto. (El Hubb şarkısı)
Nurgül Yeşilçay’ın Hürmüz olarak karşımıza çıktığı bu versiyonda kocalarını; Mehmet Ali Alabora, Erkan Can, Öner Erkan, Cengiz Küçükayvaz, Sarp Apak, Cem Karakaya ve Ezel Akay, çöpçatan Safinaz’ı ise Gülse Birsel canlandırıyor.
Avrupa Yakası’nda oyunculuğunu yapay bulduğum Gülse Birsel’den bu filmde gözlerimi alamadım. Çok başarılıydı. Kocalarında ise Cengiz Küçükayvaz’ın oynadığı kekeme Berber Hasan ve Öner Erkan’ın oynadığı Lüleburgazlı Rüstem filmin en komik ikilisiydi. Berber “1 saatiniz varsa 5 dakikalık bişey anlatıcam” sözü filmi izledikten sonra günlerce dilimden düşmedi. Öner Erkan, Rumeli şivesiyle rolünü hakkıyla canlandırmış.
Haluk Bilginer’in canlandırdığı mahallenin delisi Kuşçu Cebrail orijinal öyküde olmayan karakterlerden. Halit Akçatepe, Erol Günaydın ve Zihni Göktay’dan oluşan yaşlılar çetesi de öykünün yeni karakterleri. Biri Ermeni, biri Karamanlı, biri İstanbullu olan bu yaşlılar bütün gün Hürmüz’ün evinin karşısındaki kahvede oturup nargile içerek mahallenin dedikodusunu yapıyorlar. Muppet Show’daki ihtiyarlarla bu filmde karşılaşmayı beklemiyordum. Hepsinin, özellikle Haluk Bilginer’in oyunculuğu yine göz dolduruyordu.
Yeni ve farklı bir 7 Kocalı Hürmüz yorumu olan bu eğlenceli filmi geçmişteki yapımlarla karıştırmayın ve sakın kaçırmayın…
Not: Web sitesinin yüklenmesini beklerken film ve dekorla ilgili ilginç detayları göreceksiniz. Güzel düşünce…
Yedi Kocalı Hürmüz
-
Yönetmen: Ezel Akay
-
Senaryo: Gürsel Korat Sağlamöz
-
Oyuncular: Nurgül Yeşilçay, Gülse Birsel, Haluk Bilginer
-
Müzik: Ender Akay, Sunay Özgür
-
Gösterime Giriş Tarihi: 20 Kasım 2009
-
Süre: 122 dk.